Para pembaca budiman

Sunday, October 11, 2009

Susah benarkah untuk ...

Salam,

Susah benarkah untuk ...
_____________________________________________________

1. Seseorang tolong tahan pintu daripada tertutup untuk orang di belakangnya?
2. Orang belakang orang di atas melakukan perkara yang sama seperti di atas untuk orang di belakangnya?
3. So on and so forth ...

_____________________________________________________

Pastu, susah benarkah kita untuk mengucapakan 'terima kasih' di atas budi baik orang lain?? Paling koman pun, silalah layangkan senyuman paling manis anda sebagai tanda penghargaan.

_____________________________________________________

Satu lagi, saya rasa la kan, ramai antara kita ni allergic dengan perkataan 'Tolong'. Payah sangat ke nak memulakan atau mengakhiri sesuatu permintaan dengan perkataan 'Tolong'?? Bukankah lebih molek kedengarannya??

_____________________________________________________

Last but not least, jika kita ada berbuat kesilapan, tolong la minta maaf. Tak susah nak cakap 'Sorry' atau 'Maaf' kan kan kan ...

_____________________________________________________

Benda-benda kecik macam ni la sebenarnya dapat merapatkan lagi ukhuwwah sesama insan di dunia ini. Kalau semua orang bertimbang rasa, alangkah indahnya hidup kita kan.

Belum terlambat untuk kita mengubah sikap diri dan berhijrah ke arah kebaikan.


Sebelum saya mengakhiri entry ini, saya ingin meminta maaf atas semua salah silap saya andai ada yang terasa. Entry ini sebenarnya adalah peringatan untuk saya dan juga anak-anak saya kelak andai mereka terjumpa dengan blog ibu mereka ini. Andai ada terkasar bahasa, tolong maafkan saya.



Budi Bahasa Budaya Kita


Image Hosted by ImageShack.us
P/s - Bengang sebab dah beberapa kali duduk belakang orang yang tak tolong tahan pintu padahal sebelum tu memang nampak diriku ini mengangkut beg penuh kiri kanan. Sekali pintu tu tutup betul-betul depan mukaku. Panassss jer rasa masa tu. Sabar je la ...

0 Pendapat:

Blog Widget by LinkWithin