Para pembaca budiman

Friday, October 9, 2009

Pormtip Thai BBQ Seafood Restaurant

Salam,

Pada 2 Oktober lepas, kami - Kak Has, Kak Fizah, Kak Umi, NorL dan diriku (nan ayu) - tanpa segan silu telah mengambil kesempatan waktu rehat hari Jumaat nan panjang untuk merancang makan-makan di luar opis. Setelah berbincang sesama sendiri, kami telah sepakat membawa berkat untuk makan tengahari di tempat di bawah ini.



Nampak menarik kan?

Restoran ni menyajikan makanan-makanan Siam. Terletak di Bandar Sri Permaisuri, Cheras.

THE VERDICT


Food???
EXCELLENT !!! SCRUMPTIOUS!!!


Service???
BAD !!!


KUPASAN LANJUT


Kami telah memesan Butter prawn, Kailan masak ikan masin, Ayam gajus dan Tomyam merah. Makanan memang sedap. Tapi yang tak sedapnya adalah :


1. Adik waitress yang sibuk nak bercakap-cakap dengan kawan waitress yang lain di meja yang lain sambil cuba untuk mengambil pesanan kami. Kami terpaksa ulang order kami sebanyak 3 kali ... I repeat, TIGA kali wokeh sebelum adik ni dapat amik semua pesanan kami dengan betul.


2. Banyak bebeno options dalam menu tu yang tak ada. Contohnya, Ribena soda dan sejenis dessert yang nampak very tantalising. Isk ...


3. Lain yang kami order, lain yang kami dapat. Memula tu, kami order tomyam merah besar tapi kami dapat tomyam merah kecik. Pastu bila kami bagitau, dia amik balik dan kata nak hantar yang lain. Memandangkan makanan lain dah sampai dan perut-perut kami dah berdondang sayang ria, kami belasah je la apa yang ada dulu.


Tak lama kemudian, sampailah tomyam besar kami. Tapi sayang seribu kali sayang, bukan tomyam yang merah. This time, dia pergi bagi tomyam putih pulak. Adehhhhh, agak hangin jugak la kami wanita-wanita ayu ni. Lepas tu dia amik balik dan kata nak wat yang lain. Selang beberapa minit, dia datang lagi dan cakap - 'Akak, kami dah terbuat tomyam putih la. Akak amik yang ini boleh?' ... Isk, nasib baik la kami ni agak understanding. Kami amik la jugak.


4. Pastu, masa dapat bill, kami noticed banyak kesilapan berlaku. Contohnya, ada kawanku yang memula nak pesan Ribena soda tapi tak jadik sebab TAKDA tup tap ada pulak tertera Ribena soda kat dalam bill. Musykil kami. Pastu, kami masih lagi dicharge untuk tomyam kecil. Adehhh, makanan takleh nak main-main woo ... jadik darah daging ... Kami pun habaq la cashier dan dia dengan baik hatinya telahpun bagi harga untuk tomyam kecil. Dia kata - Takpe. NorL tanya dia - Halal ye. Cashier tu balas - Takpe. So kira rezeki kami la. Alhamdulillah.


All in all, like i mentioned before, the food was great but thumbs down for the service. Psst, they actually impose a 10% service charge wokehh ...


So, do have a go. But make sure you spell out each and every order that you make lest they make similar mistakes okay. Spell it out s l o w l y. And later, ask them to repeat your order.


Enjoy the food and hope you enjoy the experience too!!!

Image Hosted by ImageShack.us
P/s - I just had a chat with my sister. She said that she has been to Pormtip a couple of times and experienced problem-free dining on almost all occasions. She said that many of the workers are from Thailand and not so proficient in English and Malay. So, I think, to order food, another alternative is to point out the food of choice on the menu. Kira tunjuk-tunjuk la ... Hehehehe ... Good luck!!!

2 Pendapat:

  • scudmami
     

    mek... sib baik dia kira halal je caj tomyam kecik tu, kira kita x baya servis caj yg hampeh tuh...

    org lain pegi pon takde prob pon...

    btw, hang lupa bgtau yg kita dok semeja dgn geng yg dh order 1/2jam awal dr kita... ko tau apa mamat cashier yg sengal tu ckp kat nurul?? "lain kali datang mkn jgn dudok satu meja..." APAKAH???

  • DNNA
     

    Norl

    Ha'ah la ... aku lupa part tu ..
    Iye ke cashier tu cakap macam tu kat Nurul???
    Ya ampunnnnn ...

    Isk, macam tak nak je pegi lagi ke restoran itu ...

    It's their loss la ... tak pandai jaga hati customer

Blog Widget by LinkWithin