Para pembaca budiman

Wednesday, March 31, 2010

Lempoyang

Salam,

Masa mula-mula plan nak renovate rumah ni nearly a year ago, kami suami isteri dah sepakat dah nak simenkan semua halaman dengan alasan susah nak maintain kalau ada halaman ni . Oh, kini, sama seperti yang dirasai oleh m-i-o (Hello sis. Lama dah lama tak update blog, busy ye??), aku agak menyesal sebenarnya.

Tiada lagi peluang untukku menunjukkan betapa hijaunya jari jemariku ini ...Kah kah kah kah ...

Dulukan kawan-kawan, masa undergrad aku kan, windowsill bilik aku penuh dengan pasu2 kecik yang berisi dengan segala macam kaktus comel2. Pastu, ada gak pokok-aku-tak-tau-apa-nama-dia-tapi-dia-adalah-berdaun-malar-hijau-dan-ada-bunga-kaler-putih. Aku sungguh tenang bila tengok mini garden ku itu ... Bila balik Mesia, aku passkan kat juniorku Aneeza ... Tatau apa jadi sekarang. Harapnya masih alive and kickin' lah pokok-pokok itu ... Hehehehe ...

Sebelum aku lebih meraban, aku nak berbalik semula ke tujuan asal aku tulis entry ini. Ingat tak dulu aku pernah citer pasal lempoyang yang dihadiahkan oleh Cikgu Intan? Tak ingat?? Haaa, sila lah refresh memory anda dengan klik di SINI.


Intan pesan, kalau aku rajin, boleh la tanam pokok lempoyang tu.


Hadirin dan hadirat semua pasti sudah maklum yang aku ni memang perasan rajin orangnya kan kan kaaannnn.Maka, aku pun cubalah mengasah balik skill ku bertani - Ini secara live tau, bukan secara virtual seperti petani2 moden sekarang di dalam farmville.


Hasilnya???


Ini adalah gambar sebelum



Dan, ini pulak adalah gambar selepas



Eheheheheheehehe ...
Mekar, kan ... *Ada sedikit nada riak di sini nampaknya*


Eh, napa korang??
Berkerut-kerut dahi nampaknya??
Ohhh ... anda musykil ye??
Anda musykil di mana pokok lempoyang itu ditanam walhal aku dah bilang tadi aku tadak walau satu sentimeter kubik pun tanah kat halaman rumah aku ye??



Meh aku jawab ...




Tadaaaaaa ....


Aku ganti tanah dengan apekenamanyantah-jeli-jeli-warna-warni-ittew ...


Sat lagi bila my makeshift pasu dah tadak ruang lagi, aku kena la pi carik pasu hat besaq sket ...

Intan, ibu aku kenal rupanya ngan lempoyang ... tapi dia panggil lempuyang. Dia cakap, pokok ni besar ek .. Aramak .. Mana aku nak pindahkan nanti ek bila dia dah besar nanti?? Hmmmm ... hantar balik rumah ibubapak kat Kuantan pun ok gak kan kan kaaaannnn ...


Wokeh korang, sampai sini dulu bebelan aku untuk hari ini ..
Senyum sokmo, take care dan Wassalam

Image Hosted by ImageShack.us


P/s - Aku suka cakap2 dengan semua pokok2 aku. Pokok pun ada perasaan tawwww ... Hahaha

Tuesday, March 30, 2010

Tag : Ada apa dgn Che Abang YTCku yang encem ;p

Salam,

Hari tu aku masuk blog knv yang malatop. Pastu nampak dia wat tag yang didedikasikan kepada che abang dia. Sungguh shweet tawwww ... Terus there and then aku menggelitang nak wat jugak itu tag...

Errr ... Aku tak ditag pun ye kawan-kawan ... Sebenarnya, aku yang tergedik2 tak tau malu pi volunteer diri sendiri nak buat ... Nasib baik knv sokong. Kalau tak, memang buek malu kampeni yo ...Kah kah kah ...

Ye la kan, asyik2 citer pasal Dina, Daus ngan Fawwaz je dalam blog. Apa salahnya citer pasal che abang ytcku yang encem itu ... Sekali sekala layan jiwang karatZ memang syiokkkkk kan kan kan kaaaannnn ...(Nampak knv sengih sambil angguk-angguk kepala, hihihi)

Wokeh, here goes ... *Mushy mushy mode : ON*


First time jumpa with your hubby bila dan kat mana?
Ya ampun, soalan pertama aku dah stumped ... Aiyooo, bila dan di mana ek?? Tang di mana aku rasa aku bole jawab. Kami bersekolah di sekolah yang sama selama 5 tahun. 3 tahun pertama di kelas lain dan 2 tahun seterusnya di kelas yang sama. Jadinya aku takleh nak pinpoint exactly when. Rasanya aku baru betul2 kenal dia masa form 4.


Love at first sight?
Kami tak dak apa2 pun masa sekolah dulu ... sekadar hubungan seorang Ketua Tingkatan dengan rakan sekelasnya ... hahahahaha ...


When you're attracted to someone it just means that your subconscious is attracted to their subconscious, subconsciously, so what we know as fate is two neuroses knowing that they're a perfect match. ~Jeff Arch, Nora Ephron, and David S. Ward, Sleepless in Seattle


Who is he when the first time u met him?
Ketua Tingkatan (KT) 4 Merah yang sungguh dedikasi ;P

How long it takes for him to ask you out for a date?
Aiyopa aiyoma ... Our relationship's a bit complex.

You see, while in SMAPL, kami tadak apa2 pun ... Dia kena gossip ngan orang lain and aku pun kena gossip dengan orang lain. Abis form 5, memang takde dengar cerita apa pasal dia.

And then i went off to Eire to further my study.

During my final year as an undergrad there, suddenly, this one fine day, I received a short email from him. Alaa, takde apa2 pun, sekadar bertanya khabar. Lepas tu, kami bertukar2 email la. Mula2 email yang pendek2 ... Lepas tu makin lama makin panjang ... Hahahahaha ...


Ala-ala cinta antara benua la epik chenta kami ... kah kah kah ...

Dari skrin komputer turun ke hati gitu ;P

Lepas tu masa summer hols sebelum aku balik semula ke sana utk bekerja, dia ajak kuar buat kali pertama. Masa tu masih lagi berkawan dan mengenali isi hati ... Kami kuar ke ...*Sila rujuk soalan di bawah*

1st place dating di..
Believe it or not, he asked me to accompany him to his friends's wedding. His friend turned out to be my ex-school mate from primary school. Kecik sungguh dunia ni kan :)

How he proposed?
Kami sama-sama sedar yang sudah tiba masanya hubungan kami diakhiri dengan ikatan perkahwinan yang suci, ewahhh *Ini adalah ayat poyo*

When you realize you want to spend the rest of your life with somebody, you want the rest of your life to start as soon as possible. ~Nora Ephron, When Harry Met Sally

Special date with your hubby?..
06/06/04 - Majlis pertunangan
18/12/04 - Nikah
19/12/04 - Resepsi

Changes that he asked you to do??..
Both of us changed a lot ...

Aku berubah bukan sebab permintaan dia.

Aku berubah kerana kemahuan aku sendiri.

Aku ni seperti yang rakan-rakan semua sudah maklum, merupakan pengidap Obsessive Compulsive Disorder (OCD) ... Rakan2ku di Galway pun memang tau yang aku ni sangat2 menitikberatkan kekemasan dalam hidupku. Bilikku harus sentiasa kemas. Cadar harus tegang. Pakaian harus disusun di wardrobe mengikut susun atur yang telah ditetapkan dan digantung mengikut hanger yang colour coded. Pakaian yang dilipat harus sama dimensinya ... etc etc etc (list ini adalah sangat panjang) ... ha ha ha ha ha ha ha ...

Tapi sesudah berkahwin, aku lebih bertolak ansur. Semua benda aku tutup sebelah mata je

Bila dah beranak 3 ni, tahap toleransi aku jadi lebih tinggi ... Prinsip yang aku pegang adalah prinsip - 'Abaikan ... abaikan ... abaikan - *Sambil menutup kedua2 mata*'

Aku sungguh kagum dengan diri sendiri ...ha ha ha ha ha

Tak lama lagi, if i keep this up, tak mustahil aku bole announce yang aku dah sembuh dari penyakit OCD ku ... kah kah kah

Marriage is an alliance entered into by a man who can't sleep with the window shut, and a woman who can't sleep with the window open. ~George Bernard Shaw


What about him that you love so much?
Aku suka suaranya yang sungguh romantika d'amour gitu di talipon ... kah kah kah ...

Zaman anak dara dulu sungguh berharap agar aku dikurniakan seorang suami yang berhidung mancung supaya anak2ku dapatlah menurun dari belah suami memandangkan hidung aku ni kureng mancung ... kah kah kah ... Alhamdulillah Allah has granted me that wish ...

Tapi kan kawan-kawan, aku rasa Dina nurun hidung aku gak la ... hihi ... *Dina sayang, takpe la ... cute apa hidung kureng mancung macam hidung kita ni ... hehehe)



Che abang YTCku yang encem ni adalah merupakan seorang Jack of all trades ... Semua bende dia bole buat sendiri ... Segala urusan pertukangan, perpaipan (ada ka perkataan ni?ahaks) etc etc etc memang dia akan attempt dulu sendiri ... Kalau takle, baru mintak consultation dari pakar ... hehehehe ... *Jimat duit ... cepat kaya la kami anak beranak, amiin*


Yang paling penting, walaupun he's a man of few words, dia akan tunjuk kasih sayang dia dengan cara lain. Contohnya kalau waktu kerja - Insya Allah dia akan talipon isteri dia ni bertanya khabar paling kurang sekali sehari ... Sekejap pun jadi la ... Hehehehe ... Mak sukak!!!

A successful marriage requires falling in love many times, always with the same person. ~Mignon McLaughlin, The Second Neurotic's Notebook, 1966

What is about him that you wish he would change?
Nothing ...
Abang syg, I love you just the way you are ...

Soul-mates are people who bring out the best in you. They are not perfect but are always perfect for you. ~Author Unknown


You will lose your mind n crack your head when he?..
Buat benda2 yang isteri dia ni kureng berkenan walaupun dah sejuta kali diingatkan oleh si isteri. Bang, hint *dahi* ...
The ultimate test of a relationship is to disagree but to hold hands. ~Quoted by Alexandra Penney in Self

You will smile thru your eyes for the whole day when he?..
Hahahahahaha ... This one is an easy one ...
1. Bila out of the blue dia belikan aku makanan favouriteku
2. Bila dia layaaaaannnnnnnn jerr isteri dia pi beli kain kat Zhouhua/ Kamdar/ Nagoya / Jakel ...
Kah kah kah kah ...


Complete below sentences "my love towards my hubby is as big as.."...
Err ... err ... errr ... mak tak pandai sambung2 ayat ni ...
Terus kelu lidah mak ... *choked up with emotion* Kah kah kah ...


My Hero


Someone who gives away,
Gifts of love each day.
Things that can’t be sold,
Like a hand reached out to hold.
The warmth within a smile,
That lingers for a while.
Someone who loves you,
No matter what you do.
Someone who always cares,
What burdens another bares.
Finding good inside the bad,
Sharing happiness with the sad.
And with a loving embrace,
Makes this world a better place.
Someone who doesn’t realize,
They’re a hero in someone’s eyes!
This is what you are to me,
My hero is who I see!


Rakan-rakan, ini la masanya untuk tunjukkan your appreciation kepada pasangan hidup masing-masing.


Oleh yang demikian, silalah la sambung perjuangan tag ini ye ...


Senyum sokmo
Wassalam

Image Hosted by ImageShack.us
P/s - Abang cyg :
Each day I love you more ...
Today more than yesterday and less than tomorrow ..

P/p/s - Ya saya tau. Saya mengaku. Saya memang jiwang orangnya ... kah kah kah ...

P/p/p/s - Poem tu saya ambil dari sini , TQVM :)

Monday, March 29, 2010

Nur Dayana Insyirah 1st Birthday Giveaway

Salam,




Terjumpa pasal contest ni dari blog kakyong .. Thanks KY!!

Salam kenal, Cat and happy belated birthday to you E-ein (18/03/2009)

Ni gambar penyertaan ye :)



Tu dia aihhhh ... sebesar-besar alam gambar ... Kih kih kih ...
Saja je, sebab Cat pesan, gambo tu biorlah yang terang dan clear ..
Pasrah je la korang ye ...

Ni details anakanda

Nama : Muhammad Arif Fawwaz
D.O.B : 25/02/2009


Moh kita pakat join contest ni ramai-ramai :)
Contest akan berakhir pada 31st of March ye ...


Good luck kepada semua peserta :)


Senyum selalu ... Wassalam



Image Hosted by ImageShack.us
P/s - Masa ni gi Teluk Cempedak pakai RS dari TheBabyLoft. Tengah nyusukan Fawwaz :)

P/p/s - Babywearing ROCKS!!! ;)

Friday, March 26, 2010

Beautiful Blogger Award

Salam semua,















Beautiful by Christina Aguilera




Spoken:
Don't look at me

Every day is so wonderful
And suddenly, i saw debris
Now and then, I get insecure
From all the pain, I'm so ashamed

I am beautiful no matter what they say
Words can't bring me down
I am beautiful in every single way
Yes, words can't bring me down
So don't you bring me down today

To all your friends, you're delirious
So consumed in all your doom
Trying hard to fill the emptiness
The piece is gone left the puzzle undone
That's the way it is

You are beautiful no matter what they say
Words can't bring you down
You are beautiful in every single way
Yes, words can't bring you down
Don't you bring me down today...

No matter what we do
(no matter what we do)
No matter what they say
(no matter what they say)
When the sun is shining through
Then the clouds won't stay


And everywhere we go
(everywhere we go)
The sun won't always shine
(sun won't always shine)
But tomorrow will find a way
All the other times

'cause we are beautiful no matter what they say
Yes, words won't bring us down, oh no
We are beautiful in every single way
Yes, words can't bring us down
Don't you bring me down today

Don't you bring me down today
Don't you bring me down today




Rules:
Thank and link the person that gave you the award

Go raibh míle míle maith agaibh to :
1. Cikgu Intan
2. Cik Yan CY4.0
3. Che Ma



State 7 things about yourself :


I have ONE little sistah (Lia, even though I always tease you and make you mad, just know that you're my BFF ... Thanks for everything bebeh!!!)



TWO
of my classmates back in Eire are also doing MPath here (Balik2 muka korang ... Macam tadak orang lain ja kan NorL and Kak Umi kan kan kan kaaaannnnnn - Cayang korang!!)


My mother and father have THREE granddaughters and THREE grandsons (so far)


Those FOUR little brothers I have can drive me insane at times. Asap, Ba, Keris, Kedar - Mbak DNNA loves you all no matter what.




There are also FOUR 3rd year MPath students doing ChemPath here in PPU*M - Kak Fizah, JueJue, Lia and yours truly. (Guys,korang memang da bomb la !!! Selamat mengabihkan case write up and bersiap sedia la kita untuk berseminar-ria lepas ni .. ha ha ha ha ha)


My MIL and FIL have FIVE (jurus) grandsons (so far) ...




Soon, they will have SIX or SEVEN, Insya Allah :)


Senyum selalu,

Wassalam


Image Hosted by ImageShack.us

P/s - Giler lama masa yang aku amek nak wat tag satu nih ... Ampun maaf ...

P/p/s - Aku tak sempat nak tag sesape ... Ampun maaf ... Kalau aku sempat (dan ingat) nanti aku panjangkan tag ni kepada mangsa-mangsa seterusnya ya ... hehehehehe ...

9 - 1 sekawan

Salam,

Ingat lagi tak pasal entry INI di saat2 aku tgh weng lepas present hari tu??

Usai sahaja seminar, aku ngan geng2 Chempath yang lain telah sepakat membawa berkat untuk meraikan kejayaan Juejue dan diriku melepaskan diri dari seksaan kami, sekaligus meraikan members of the floor kerana berjaya menahan kantuk dan bertahan sepanjang 3 jam setengah kami membebel kat depan tu ... memang betul2 serampang 2 mata betul kan kan kaaannnn ... kah kah kah kah kah ...



Tapi, nak celebrate kat mana ek??
Lepas kami mengumpulkan semua members of the think tank, kami sekali lagi sepakat untuk mengkayakan lagi Restoran Ayam Penyet AP kat Bandar Sri Permaisuri ...

Takmo cakap banyak, kita layan gambar2 ye kawan-kawan.





The usual suspects


Major kerusi Dr Mas *peace Mas, jgn marah* yang control ayu dan Adinda Alia merangkap sekretari yang gigih menulis pesanan kami ...



Kak Fizah dan Ika yang khusyuk dan tawadhu' ngadap menu ...



Yang diraikan - Yours truly dan JueJue



Dari kiri - Kak Azie yang masih dalam pantang (Apa bole buat, dah peraturan kata Student postgrad, cuti bersalinnya 14 hari, pasrah jer la kan Kak Azie kan kan kaannn), Kak Ros tokey kain sutera Terengganu yang sudah selim melim gitu, Orang peghak mana ntah yang sesat kat bandar dan the lovely JueJue ... (Ya Jue, puji bukan sebarang puji wokeh ... sila blanja aku lunch ini hari ;P) hehehehehe ...



Rawon yang tinggal setengah


Ni adalah Nasi Ayam Penyet kepunyaan Mas yang kucilok kejap utk jadikan bahan bukti.
Napa tak amik gambar makananku??
Owhh, you'll see why in a bit ... ;P



Ahaaaa, ice blended Cappucino malatop!!!



Ahaaaa, now u olls know why i had to cilok Mas punye makanan utk jadi model gambar ...
Ater, mak lapo bebeno ... Tak ingat dah nak snap gambar ...
Yang ado kek kepala hanyolah tuntutan perutku ittew ...
Kah kah kah ..




Saki baki taik unta ... Mak aiii, tinggal 3 ketul tulang jer ...
Ya Ampuuunnn, ni lapar sungguh ni ...
(Pstt, ni kira ok lagi ni, kalau mak kebuluran, kompom tadak apa yang tinggal. Dengan tulang2 semua selamat ... mwahahahahahaha)



Apa kata survey mengenai makanan dan servis di restoran ini????



Saya bagi satu jempol !!! Lazizun jiddan !!!



Sekali lagi, yang diraikan hari itu - Yours truly dan Jue Jue yang ada message teramat penting untuk disampaikan kepada semua ...


Ya ...

*WORLD PEACE*


Sengih sokmo, Wassalam

Image Hosted by ImageShack.us

P/s - Kenapa 9-1?? u might wonder ... Sobab eh, ado soghang lak tak dapek join ..
P/p/s - Kak Shafiniku sayang, lain kali kita pakat kuar lagi ramai2 ye?? Xpe kak, kita ada lagi 23 seminars to go ... wakakakakakakakakakakakakakakaka ...

Thursday, March 25, 2010

Hobi che abang ytc yang encem

Salam semua,


Apa perasaan korang kalau hari2 mandi ngadap bende ni ...

Bagi sesape yang musykil melihat gambar ini, ketahuilah bahawa ini adalah sabun 2 in 1 ye i.e. sabun lama yang menumpang kasih kat sabun yang baru ... kah kah kah


Tercabar kesabaranku (keegoan sebenarnya, hihi) sebagai salah seorang blogger berdaftar dalam kelab 'Blogger2 OCD aka BOCD' yang berpangkalan di blog m-i-o.


Korang,
Bila tenung balik gambar kat atas tu,
ada macam gambar kat bawah ni tak??

Gambar digugel - TQVM


Kadang2 tu kan kawan-kawan,
Bukan setakat 2 tapi 3 wooo ditindankan menjadi satu ...
*Tepuk dahi*



Sengih sokmo,
Wassalam

Image Hosted by ImageShack.us
P/s - Bapak aku pun ada hobi yang sama macam che abang ytc ... Asal ada sabun yang dah kecik, mesti dia akan tepekkan kat sabun baru ... Bagus bagus ... sangat berjimat cermat ... Cepat kaya lah kami anak beranak, amiin ...

P/p/s - Kepada ahli2 BOCD yang lain - Nampaknya, sesi terapi (i.e. marriage) selama 6 tahun telah berjaya menjadikan aku lebih bertoleransi terhadap perkara2 yang sebelum ni bole membuat aku sentap sambil terjegil bijik mata. Syukur la ...

P/p/p/s - Abang ytcku yang encem ... ai love u just the way u are ... don't change bebehhh !!!

Ujibakat

Salam

Saya Dina.
Saya peserta bernombor *toot* *toot* *toot* *toot* ...
Saya berasal dari Selangor ...






Sedia saya nak nyanyi ya ...

'Sepohon kayu daunnya rimbun'
Lalalalalala ...

Sekian


Image Hosted by ImageShack.us
P/s - Balik keja hari tu, Dina terus sambut ibu dia sambil cakap, 'Dina nak pegi ujibakat nih' sambil tayang kertas kat aku .. Lepas tu, dia pi tempek kertas tu kat baju dia and pakat nyanyi lagu Mila depan aku ... Ohhh anakku !!

P/p/s - Ni mesti pembantu aku layan tengok Ujibakat AF kat Astro Ria ni masa aku gi keja ... Adeehhhh ... Kah kah kah kah kah

Wednesday, March 24, 2010

Euphoric mood : ON

Salam semua,




Euphoric Mood
Def : Exaggerated feeling of well-being.
It is pathological





The chronicles of DNNAnia


Hari ini dalam sejarah ...
Kuar rumah kul 6:50am ...
Tak pernah dibuat ...



Siapa sangka??
Merasa jugak aku gi keja naik keta pagi2 bukak lampu sorot keta ye kawan2 ...
Kah kah kah kah kah kah ...



Sampai Sepital 7:15 ...
Fikiran dan appearance dah macam zombie ...
*Is, ai tak sempat nak tacap2 mekap, you .... pasrah je la bebeh*
Terus parkir keta tak toleh kiri kanan ...
Dan tanpa ragu2 terus menonong ke bilik ...
Masuk bilik, bukak laptop, sambung siapkan lagi 5% yang tak siap tu ...



Berjaya siapkan presentation kul 8:45am ...
By 8:55 dah selamat memprint handout copy utk rujukanku
*hampeh tak berusik pun masa present*



Jam 9 tepat - seksaan JueJue bermula ...
Jam 1015 lebih kurang - seksaku bermula ...
Tepat jam 1230, seksaku berakhir ...
Syukurlah ...




Skill goreng menggorengku ??? Terbaek di pasaran...
Kalah Chef Wan bebehhh ...
Sikit lagi nak dapat panggilan hangit ...
(Apeda ko merapik meraban ni Puan DNNA???)



Dan aku dah selamat kena gelak ...
Camanolah bole silap sebut ...
Aku nak cakap 'fat cells' tetiba jadik 'fart cells' ...
Kah kah kah kah ...



Ini tidak bole jadi ...
Harapnya masalah slip of the tongue ni adalah bukan hereditary ya ...



Image Hosted by ImageShack.us

P/s - Aku ada lagi 5 assignments lepas ni nak kena present ... Abeh la aku !!! *Fengsan*

P/p/s - Kecoh la lu ni, Puan DNNA ... macam orang lain tak pernah present jer ... Kah kah kah kah kah ...

Somput den

Salam semuo,

Den dah tahap kritikal dah ni ...

Mato raso mcm nak katup yo ...

Tapi den tak siap laie assignment ..

Laie 20% ni ...

Esok presentation kul 9 pagi lak tu ...

Ayoyoyoyoyoyoyoyoyoyoooooooooooooooooooooooo ...

Abeh la den !!!

Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha

Image Hosted by ImageShack.us

P/s - Abih tu Puan DNNA, yang ekau sibuk2 nak nulis gak kek blog apo pasal?? Poie la sambung buek kojo ekau tu haaa ... kah kah kah kah kah kah kah ....

P/p/s - Tolong doakan kesejahteraanku esok ya rakan-rakan... Takut2 ada yang terlelap tengah presentation esok - bukan members of the floor, tapi presenter .... kah kah kah kah kah kah ..

Monday, March 22, 2010

BERTAPA

Salam,




Critically discuss the biochemical tests available to detect and monitor panreatic diseases.




Itu adalah tajuk assignment aku yang bakal dibentangkan pada hari Rabu ni.
(Eh, Rabu ke esok ek??? Aiyak ... Mak lupak!!! Abesla aku kalau esok ... Kah kah kah kah)


Giler susah tahap dewa tajuk itu ... Teramatlah general ... Mau 3 jam tanpa henti esok aku present ... Kah kah kah kah ... *tetiba rasa macam nak pengsan*


Maka, aku nak pi bertapa ... Aku nak meditasi sekejap kot la tetiba dapat ilham camana nak tackle itu soalan ...


Doakan aku selamat semuanya ...


Senyum semuaaaa ... Wassalam

Image Hosted by ImageShack.us

P/s - Mak cuti ini hari ... Baru balik Kuantan ... Fenats ...

P/p/s - Intan, segala urusan jahit menjahit order ko Alhamdulillah aku dah setelkan hari Jumaat b4 balik kg ... Hari ni aku nak tunggu che abang ytc aku balik dari servis keta pastu aku postokan ke ko ek ... Heh heh heh

Thursday, March 18, 2010

Scooter

Salam,



Ah sudahhhh ....
Sekarang ni Dina ngan Daus dah ketagih main scooter ni semenjak diperkenalkan oleh sepupu-sepupunya ...


Tengok je la gambar2 ni ...


Dina seronok meng'conquer' scooter Kak Sarahnya ...



Daus pun begitu khusyu' bermain scooter Abang Danishnya...



Riang ria gelak tawa ...
Ni la dia sepupu2 Dina, Daus n Fawwaz - Kak Sarah, Abang Danish, Kak Nabila ...





Fawwaz di mana???





Fawwaz dengan ibu je la ye nak ... Beso2 sikit nanti bole join kakak2 dan abang2mu ya ... hehehehe ...


'Ibu, nanti ibu tolong belikan Dina satu scooter pink. Dina suka main scooter'


'Ibu, nanti ibu tolong belikan Daus shkooter hijau... Daus suka main shkooter'



Kalau ayat2 cinta di atas diulang2 sebanyak 10 kali sehari oleh dua orang budak yang comel lote lagi petah berkata-kata, masakan sampai hati ibu ni untuk mengatakan TIDAK ...



Owhhh ... lupak !! Poket Ibu agak rabak ini bulan !!
Gaji lama lagi lak tu ...


To abah Dina, Daus and Fawwaz - You what what to do kan sayang kan kan kan kaaannn ;P


Senyum selalu ...
Take care dan Wassalam


Image Hosted by ImageShack.us
P/s - Norley, ko la ni punya pasal ... Aku dah gian nak makan lagi meatballs kat Ikea tu ... terbayang2 gravy dia yang pekat ngan cranberry sauce tu ... Waduhhh!!! (Err, rakan2, mak tau mak memang peghakk ... mak baru first time rasa meatballs ikea tu sebenarnya ...kah kah kah)

Murtabak Mengkasar, anyone??? :)

Salam semua,





Hujung minggu lepas keluarga besar belah Che abang ytcku yang encem telah pakat serbu Restoran Murtabak Mengkasar di Medan Niaga Rampai, Setapak ...


Murtabak Mengkasar ni adalah merupakan makanan kegemaran Mertuaku. Murtabak ni asalnya dari Pekan, Pahang - Tanah tumpah darah Mak.

Kebetulan lak sebelum tu geng matriks aku DrHanie baru sebut2 dalam blog dia pasal nak gi sini. Hehehehe ...(Mek, silalah mampir ke restoran ni ek .. Aku dah siap bagi alamat lagi ni .. hahaha)


Rasa dia macam mana???


Tu kena rasa sendiri .... Memang terbaek!!!


Layan gambar2 ye ...


Sesapa nak contact mereka??? Sila la ya ...



Ni alamatnya ye...




Menu



Yang ini mak punya .... kah kah kah ... Murtabak daging spesel satu!!!



Wahhhh .... JJCM sudah mampir ini restoran rupanya ...



Fawwaz berambut cacak dan sepupunya Afiq.
Afiq ni memang suka betul dengan Fawwaz. Hari tu Kak Zura (akak iparku) cakap, Afiq pernah tanya dia macam ni - Mama, kenapalah Fawwaz ni comel sangat ye?? ... hahahaha
Afiqku sayang, tang comel2 tu kompom tanpa ragu2 nurun dari Makde tu ... keh keh keh keh
(Che abang ytc, sila jangan marah ye ... ye la kalau comel mesti la dari ai ... kalau encem baru la dari abang ... kan kan kan kan kaaaaannnnnn)


Gambar blur budak2 kecik .... hehehehe ...


Maka, tunggu apa lagi ...

Jemput la singgah kat sana ya ... Berbaloi i tell you


Image Hosted by ImageShack.us
P/s - Dasar tamak habola betul mak ni .... Mak siap tapawwww lagi se murtabak daging spesel ... kah kah kah kah kah ...
P/p/s - Rupanya hari tu adik iparku Li ngan Siti yang sedang expecting their first child BELANJA ... Alhamdulillah .... Rejeki rejeki ... ;P

Sunday, March 14, 2010

Pengajaran dan pembelajaran ...


EDITED @ 412pm : Salam ... Rakan-rakan ... entry ini tidak ada kena mengena dengan anda ya... Saya cuma wat rumusan berdasarkan pengalaman saya selama saya bergelar blogger yang suka merantau ke rumah2 rakan-rakan blogger yang lain. Dari situlah saya belajar perkara-perkara di bawah. Ini adalah sebagai peringatan kepada diri sendiri. Yang buruk itu datangnya dari saya. Maafkan saya.

Untuk artikel yang lebih menarik dan comprehensive, sila baca artikel terkini dari Syigim di MBP di link INI.

--------------------------------------------------------

Salam,


(Entry ni ada bau-bau bacang ngan entry Hanz ngan Fid beberapa minggu dulu kalau tak silap ... Thanks for inspiring me)



Sepanjang beberapa bulan saya bergelar blogger ni, banyak perkara yang saya telah pelajari. Tak kurang juga, banyak pengalaman baru yang saya kecapi.


Saya belajar bahawa saya perlu sentiasa ada jati diri. Saya harus berfikiran positif setiap masa. Saya harus berfikiran terbuka dan bersedia menerima sebarang komen - sama ada baik atau sebaliknya.




Mungkin ada di kalangan pembaca yang suka dengan cara penulisan saya dan mungkin ada yang kurang suka. Namun, saya harus akur bahawa saya tidak boleh memuaskan hati semua pihak. Saya harus jujur. Saya harus menjadi saya.



Nota kepada diri sendiri : Santai je Puan DNNA. Jangan ambil serious sangat kan ... Hang tu dah la ada Bipolar disorder, elok2 hang tengah manic, tetiba terus menjunam ke dasar depression bila baca komen kureng best ... hehehehe ... Hidup mesti terus !!! (Oh no, am talking to myself, again ... aiyakk, kena bukak balik buku Psych tengok apa diagnosis ... kah kah kah)


If you respect other people, they will respect you.



Semasa membuat lawatan ke rumah rakan-rakan yang lain, saya belajar untuk behave myself. Jika ada isu-isu panas yang mereka paparkan pada hari itu yang agak terkesan di jiwa dan raga saya, saya (masih) belajar untuk diam dan mengambilnya sebagai pengajaran untuk saya. Ataupun, saya akan komen secara berhikmah yang tidak terlalu mengikut perasaan gitu ... hehehehe



Kalau dulu, semasa saya baru lagi dalam dunia blogging ini, saya suka tulis komen panjang2 di rumah orang (sebab saya suka kalau dapat komen panjang-panjang dari kalian). Lepas tu, baru saya sedar, eh eh - itu rumah orang, bukan rumah saya. Saya harus hormati tuan rumah. Kepada tuan rumah yang pernah mendapat komen berjela saya, maafkan saya ... saya mak budak baru belajar ....



Saya juga belajar bahawa saya harus membaca semula apa yang saya coretkan sebelum saya paparkan kepada satu dunia. Mungkin tulisan kita itu ada potensi untuk disalah erti. Lain yang kita maksudkan, lain yang difahami oleh orang lain. Saya tidak mahu ada hati terluka atau tersinggung setelah membaca nukilan saya. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya.



Be true to yourself.



Saya harus sentiasa mengingatkan diri sendiri akan niat sebenar saya menulis blog ini. Saya menulis untuk merakamkan naik turun roda kehidupan ini untuk tatapan anak-anak, keluarga saya dan rakan-rakan.



I want my children to know the other side of me. The cool and fun side of me :) Ye la, ibu depa ni kat rumah asyik bertukarrrr jadi Incredible Hulk (err, kalau perempuan adakah patut ditukar jadi Hulk-iah??) je kan ... Ai nak la jugak anak-anak cakap - Eh, ibu ni bole tahan jugak kelakarnya ya ... kah kah kah ...



Oleh yang demikian, saya harus pastikan bahawa saya menggunakan bahasa yang sesuai di dalam semua penulisan saya. Saya tidak mahu terlampau emosi sehinggakan terbawa - bawa ke dalam penulisan saya. Saya harus tenang (atau buat-buat tenang, kahkah).



Nota Puan DNNA - Ingat DNNA, esok-esok Dina, Daus ngam Fawwaz akan baca kisah ibu diorang ni tau ... Jadinya, mind your language ye ... hehehehe ... *sambil senyum manis dan melambai-lambai penuh kasih sayang gitu kat Dina, Daus and Fawwaz*



Forgive and forget.



Forgive, forget. Bear with the faults of others as you would have them bear with yours. Be patient and understanding. Life is too short to be vengeful or malicious. - Phillips Brooks




I've learned to forgive. Am still learning on the 'forgetting' part, though - Am only human ;)


Last but not least, i've learned to give credit where credit is due.


Banyak lagi yang saya sedang belajar sebenarnya. Takpe, sikit-sikit, lama-lama jadi bukit kan kan kaaannnnn ....


Buat anda semua, andalah yang mewarnai blog ini dengan warna-warna indah. Tanpa anda, blog ini akan kusam tanpa seri. Sudah banyak yang saya belajar dari kalian. Maafkan saya atas salah silap saya. Go raibh maith agat :)


Geng, apa pulak yang korang dah belajar daripada dunia blog ni??


Senyum selalu,


Wassalam



Image Hosted by ImageShack.us

P/s - Apa la aku merepek meraban pagi2 buta ni Labuuuuu???? Maafkanlah diriku rakan-rakan. Abaikan je repekanku ini ... Abaikan ... Abaikan ... Sesungguhnya aku adalah teramat penat setelah berjaya menamatkan misi projek mega kemas rumah secara solo sambil kadang-kadang mendapat pertolongan-tanpa-dipinta dari anak-anakku.... Apa yang penting??? Kerjasama Rumahku kini bersih dan saujana mata memandang, ewahh ;P


P/p/s - Aku sempat tengok AF semalam sekejap kat rumah mertua. Ada sorang nama Daus .... Hahahahaha, glamer gitu nama anak ai ... AF kali ni ok ke ek?? Aku tak sempat nengok sampai habis ...

Blog Widget by LinkWithin