Para pembaca budiman

Wednesday, March 31, 2010

Lempoyang

Salam,

Masa mula-mula plan nak renovate rumah ni nearly a year ago, kami suami isteri dah sepakat dah nak simenkan semua halaman dengan alasan susah nak maintain kalau ada halaman ni . Oh, kini, sama seperti yang dirasai oleh m-i-o (Hello sis. Lama dah lama tak update blog, busy ye??), aku agak menyesal sebenarnya.

Tiada lagi peluang untukku menunjukkan betapa hijaunya jari jemariku ini ...Kah kah kah kah ...

Dulukan kawan-kawan, masa undergrad aku kan, windowsill bilik aku penuh dengan pasu2 kecik yang berisi dengan segala macam kaktus comel2. Pastu, ada gak pokok-aku-tak-tau-apa-nama-dia-tapi-dia-adalah-berdaun-malar-hijau-dan-ada-bunga-kaler-putih. Aku sungguh tenang bila tengok mini garden ku itu ... Bila balik Mesia, aku passkan kat juniorku Aneeza ... Tatau apa jadi sekarang. Harapnya masih alive and kickin' lah pokok-pokok itu ... Hehehehe ...

Sebelum aku lebih meraban, aku nak berbalik semula ke tujuan asal aku tulis entry ini. Ingat tak dulu aku pernah citer pasal lempoyang yang dihadiahkan oleh Cikgu Intan? Tak ingat?? Haaa, sila lah refresh memory anda dengan klik di SINI.


Intan pesan, kalau aku rajin, boleh la tanam pokok lempoyang tu.


Hadirin dan hadirat semua pasti sudah maklum yang aku ni memang perasan rajin orangnya kan kan kaaannnn.Maka, aku pun cubalah mengasah balik skill ku bertani - Ini secara live tau, bukan secara virtual seperti petani2 moden sekarang di dalam farmville.


Hasilnya???


Ini adalah gambar sebelum



Dan, ini pulak adalah gambar selepas



Eheheheheheehehe ...
Mekar, kan ... *Ada sedikit nada riak di sini nampaknya*


Eh, napa korang??
Berkerut-kerut dahi nampaknya??
Ohhh ... anda musykil ye??
Anda musykil di mana pokok lempoyang itu ditanam walhal aku dah bilang tadi aku tadak walau satu sentimeter kubik pun tanah kat halaman rumah aku ye??



Meh aku jawab ...




Tadaaaaaa ....


Aku ganti tanah dengan apekenamanyantah-jeli-jeli-warna-warni-ittew ...


Sat lagi bila my makeshift pasu dah tadak ruang lagi, aku kena la pi carik pasu hat besaq sket ...

Intan, ibu aku kenal rupanya ngan lempoyang ... tapi dia panggil lempuyang. Dia cakap, pokok ni besar ek .. Aramak .. Mana aku nak pindahkan nanti ek bila dia dah besar nanti?? Hmmmm ... hantar balik rumah ibubapak kat Kuantan pun ok gak kan kan kaaaannnn ...


Wokeh korang, sampai sini dulu bebelan aku untuk hari ini ..
Senyum sokmo, take care dan Wassalam

Image Hosted by ImageShack.us


P/s - Aku suka cakap2 dengan semua pokok2 aku. Pokok pun ada perasaan tawwww ... Hahaha

4 Pendapat:

  • isabelle
     

    i tau lempoyang ni bagus mkn masa dlm pantang.

    hmm..tingat hussin lempoyang dlm citer 3 abdul.

  • Sayang.Ibu
     

    *tepuk..tepuk...tepuk,sambil berdiri*
    cayalah beb.. aku ingat ko tanam dlm pasu.. eh tp mmg nnt ko kena pindahkan pokok nih, sbb pokoknye beso mcm pokok lengkuas tu..

  • pribumi primitif kuantan
     

    theres no way those lempoyangs will step their 'root(s)' on kuantan soil.hehe

  • DNNA
     

    Is

    Ai pun baru jer tau pasal lempoyang ni, thanks to Intan ..

    Aramak, dalam 3 abdul ada Hussin Lempoyang??? Apa pasal mak tak perasan?? Siapakah dia?? Majistretkah?? Loyar?? Doktor?? Kah kah kah kah kah ...

    Intan

    Wah wah wah ...
    Mak dapat standing ovation gitu ..

    Kah kah kah ...

    Tu la pasal, kompom aku angkut ke rumah ibubapakku di Kuantan la lepas ni bila pasuku tak muat ... hahahahaha ...

    Pribumi Primitif Kuantan

    Aiyarkkkssss ...
    Oh adikku Cik Kedar ...
    Macam mana bole jumpa blog kakakmu ini?? Sapa yang bocor rahsia?? Mbak Lia mu kah??? *standby utk babab Lia* ...

    Kah kah kah kah ...

    Cik kedar, sila siapkan satu spot khas utk lempoyang VIP ni ye ..

    Ibu dah bagi permission dah ni ... kah kah kah ...

Blog Widget by LinkWithin