Para pembaca budiman

Thursday, July 30, 2009

Short entry

Salam,
It has been a hectic week for me ... The past few days have been packed with activities ...
So stressed out ...
So many things to do ... so little time ...

BUT ...

Somehow, I always managed to find time to visit my fav blogs and drop a comment or two ..
Usually pagi2 buta sambil mengepam susu untuk Fawwaz ...
That's what i call - Time management and getting your priorities right ...
Hahaha ...

Anyhow, went to Norley's house for lunch today ...
Masak masakan mak Norley ...
Hmmm ... sodap ... dah lama tak makan masakan dia ...
Pastu, diakhiri dengan minum sirap mak Norley ...
Cukup puas hati laa ... lebih daripada itu ...
Lagi best dapat dukung Faris ...
Pipi dia, mak aiiiiiiiii ... labuh beb ...
Tak sempat snap pictures ... was in a hurry to go back to office for a meeting ..




Just want to end this short entry with a pic that i took last weekend at TC ...


Gambar yours truly sdg breastfeed Fawwaz ni diambil oleh che abang ytc ... toche bebeh ... Di sebelahku adalah firdaus yang sedang jakun teruja nengok pasir ... Abis satu badan dia berpasir ... Masa gambar ni diambil Irdina tengah main air ditemani oleh helper ... Lama tak gi pantai ... sungguh menenangkan jiwa ...

Sebenarnya kan,

I wanted to join the Breastfeeding photo contest organised by Nurul Dhia. That's why i ordered requested che abang ytc to take this picture in this first place ... Hehehe .. Usually I'm a bit shy2 cat la to join any contests but this time ku nak memeriahkan lagi contest breastfeeding photo ku sebab aku sangat suka promote breastfeeding. All for a good cause kan ...

Tapi sudah terlepas tarikh tutup laaa ...
Hahahaha ... Sebenarnya ku lupa bila tarikh tutup dia ... hihihi ...
So, disebabkan itu, ku letak gak gambar ni di sini ...
Tak peduli ... nak gak letak ...
Hahahahahaha

Enjoy your day ... TGIF kan kan kan ...
Take care, wassalam



Image Hosted by ImageShack.us
p/s - Just realised that this entry is not so short after all .... Hehehehe ...

Monday, July 27, 2009

APAKAHHHHHHH???






Salam ...
Itu lah mesej yang terpampang di skrin lappy bila ku choba login a few days ago ...
Sungguh MENJENGKELKAN bukan ..
What did i do after that??
.
.
Semestinya
Ku TIDAK panik
Ku buat-buat COOL je!!
.
.
Instead, I rang my che abang ytc who was at the office..
I gave him a brief description of things ..
He said don't do anything ...
Wait for him ..
.
.
Ku menunggu dengan penuh kesabaran
(Yeahhh, rite .. who am i kidding?Hihihi)
.
.
Finally, he's home ...
Immediately, he started to 'godek-godek' my lappy ...
After a few minutes, he came up with a verdict ...
Yang, your laptop ni banyak virus la ...
(NO THANKS TO CHEMPATH DEPT PCs for being breeding grounds for viruses, worms, bacterias, fungi, other parasites etc etc etc)
aiYa
.
.
Anyhow,
Don't really know what he did ..
The most important thing is that my lappy is as good as new ..
Alhamdulillah ...
Now i can continue on with my extra curricular activities ...
Hehehehehehe ...
.
.
.
Che abang ytc - Thanks a million ye darling ...
.
.
.
Thank God i married an IT grad
Hehehehe




Image Hosted by ImageShack.us

TAKE HOME MESSAGE - SCAN UR LAPPY ON A DAILY BASIS

Friday, July 24, 2009

Balik kg

Salam ...

Saksesssssssssssssssssssssssss .... Hehehehehehehe

Dah berjaya paksa-rela pujuk che abang ytc balik kampung petang ni. Alhamdulillah ... Tetiba diriku terasa macam nak balik kg la pulak. Sebab utama - masa diriku call ibu hari tu, dia banyak kali tanya- 'Tak balik Kuantan ke? Balik la sebabnye Alia and the gang pun balik gak'. Diriku bukannya bole dengar ibu cakap macam tu. Terasa macam hari tu jugak nak balik kg. Sebagai anak, sedih kan dengar ibu cakap macam tu.

FYI, kami dah lebih 2 bulan dah x balik kuantan. Mulanya, sebab kami sibuk nak berpindah rumah. Lepas tu, rumah kat kuantan pulak tengah renovate. Memula tu ibu cakap, takyah balik la sebabnye berhabuk, kesian dengan budak2. Tunggu la rumah kuantan habis renovate... That was 3 weeks ago. Tapi rasanya mesti dia dah tak tahan rindu nak jumpa dengan cucukanda2nya ... tu yang bertanya bila nak balik kuantan tu ...

Anyhow, petang ni ingat nak balik awal sket nak pack baju. Che abang ytc siap pesan lagi pagi tadi - Bila abang balik nanti,make sure semua dah siap. Ku ingat lagi, masa kecik2 dulu, bapak pun selalu bagi pesanan penaja yang sama kat ibu kalau nak balik kg. Adakah suami2 anda juga selalu cakap macam tu??

Insya Allah nanti nak bawak bebudak kecik pergi ke TC - Teluk Chempedak - nak mandi laut. Dah pesan dengan helper tadi tolong siapkan sekali baju mandi bebudak ...

Dina and Daus pun excited je pagi tadi bila bagitau nak balik kg ptg ni. Diorang tak sabar nak jumpa Mbah ngan Tok ... Tu pun tak bagitau diorang yg sepupu2 diorang Farha, Eimran and Hanna (anak2 Alia) pun balik sekali. If bagitau awal2, harus diorang melalak demand balik pagi tadi jugak .. isy isy isy isy isy ...bebudak zaman sekarang ni ... ;)

Bestnya balik kg .....

Satu je yang takde kat rumah Kuantan ... yup, takdak internet connection .. hehehe. Ingat nak letak gambar2 masa kat Marriott dulu. Takpe la, next time may be:)

Ibu and bapak ... tunggu kepulangan kami sekeluarga ye :)



Image Hosted by ImageShack.us

Wednesday, July 22, 2009

Correction


Salam


Rasa nak betulkan a few statements yang dibuat dalam entry semalam (yang ditulis dalam keadaan agak mamai2 pada jam 4 pagi di saat org lain sedang lena diulit intan mimpi ).


1. Bengkel itu bukan disponsor oleh drug kampeni ... Akan tetapi dianjurkan oleh JPMD sendiri dengan suntikan dana dari PPUKM - Makacehhhhh PPUKM ... Bangga jadik warga PPUKM .. hehe ...






2. Kitorang tak naik bas UKM tapi bas PPUKM ..



3. Don't get me wrong .. I LOVE TEACHING .. That's why I chose to be in this profession in the first place. It's just that at this moment in time, I am concentrating really hard on my MPath and passing my exams so that when I pass, I can , yes ... TEACH.
It's already 630 ... Nak bersiap for another day of bengkel ...
Salam ceria ...


Image Hosted by ImageShack.us
p/s - The bengkel yesterday was really fun ... and the food served was SCRUMPTIOUS!!!!! Can organise more bengkels / seminars at the Marriott laaa ...

Tuesday, July 21, 2009

Geng Bas Sekolah

Salam ...
Have to go to PPUKM early this morning as I have a bus to catch ...
I WISH ...
In reality, naik ni jer ... Hehehe



Me and my Geng Bas Sekolah (Alia, Jue n Kak Fizah) will be attending a Quality Assurance makan2 free bengkel for 2 days.

Venue ???

How to go there??



Am really excited ... Dah lama tak naik bas ...

All thanks to our Pegawai Sains - Kak Mus who organised the whole thing including sponsorship from drug companies - Thanks a zillion ;p

Dr H met us last week after the second year students' presentations and said - ' I nak u all pergi bengkel ni and take this opportunity to learn everything there is on QA. I want u all to become experts on QA. Kenapa I bersungguh2 nak push u all pergi? So that u can TEACH the MLTs how to do QC later on and also please remember that there will be Qs on QA in the final exam'
.
.
.
OK Boss !! Kami cuba sedaya upaya ...
.
.
.
Kami pun ada gak hasrat untuk mengajar tu ... Tapi, frankly speaking, tujuan ONE UTAMA ku pergi adalah untuk menimba ilmu so that dapat jawab soalan exam... Perkara untuk mengajar tu lain kira la. Itu adalah pengakuan jujurku.
.
.
.
Insya Allah when we become specialists aka The Boss (ihiksss) in the future, we cannot (and we won't) run away from teaching. It is our responsibility. Teaching will be our bread and butter (apart from doing admin stuff - which i really hate). This statement is especially true for me as I'm also a lecturer in the making ...
.
.
.
Anyhow, I heard that the time table for the 2-day bengkel is really packed ...
.
.
.
There goes my plan down the drain ...
Tak dapek nak singgah Alamanda la nampak gayanya ...
Hahaha ..

Image Hosted by ImageShack.us

Sunday, July 19, 2009

Rehat

Salam,

Penat sungguh rasanya ...

Semalam baru lepas wat makan2 kecik dengan mertua and ipar duai ...
Meriah ...

Tapi, baru terasa kepenatannya bila bangun tidur pagi ni ..
Sat gi nak masak mee goreng favourite abang YTC lak for breakfast ..
Then, planning on paying a small visit to tesco - nak carik susu Dina ngan Daus ..
Yesterday pm went to Giant - Kelana Jaya but there was no offer for Dugro ...

Aramak ... bebudak kecik dah bangun la pulak ...
Nanti ku sambung bercerita dengan lebih lanjut...
Salam

Wednesday, July 15, 2009

Talipon genggam (secondhand) baruku ... ihiksss

Salam



Tadaaaaaaaaa ....


Mempersembahkannnn dengan penuh rasa riaknyaaaaaaaaa humblenyaaa .....


Talipon genggam (secondhand) barukuuuuu ....



Ku beli secondhand melalui kawan abang ytc. Menurut katanya, HP ni baru berumur 3 bulan and the previous owner wanted to letgo to upgrade to apple iPhone ...

Rejeki ku la kan ... hihi

Walau bagaimanapun, HP lama yg byk masalah tu yang amat ku kasihi tetap ku simpan utk jadikan kenangan. N70 ... thanks for the memories ....

Oleh yang demikian, terkubur jua la hasrat untuk menyambar sebijik kamera Sony kiut miut yang dah lama terpendam tu ... Sebab kualiti gambar2 yg dihasilkan oleh camera hp baruku itu kira not too bad la ... Dan punah jua la hasrat di hati nak beli beg Coach baru yang lebih besar dari beg ku sekarang ni bagi memuatkan HP baru DAN camera impian ... Hehehe ...

Selamat duit guwe .... (While gleefully patting my not-so-kembung-anymore purse, ehehehe)

Salam

p/s - Psssssttt .... masih relevankah penggunaan istilah telefon genggam tika dan saat ini? ... Sekarang orang dah tak genggam kan ... Orang bimbit je kan talipon tu? Owh ... Maafkan diriku yang ketinggalan zaman ini.

Sunday, July 12, 2009

Cita - cita ku ...

Salam ...
Dah lama rasanya ku ada cita2 untuk menjahit ... sedari kecik dulu ku memang suka menjahit ... tapi ku hanya tahu menjahit baju kurung jer ... masa dulu2 slalu jer lumba jahit baju kurung dengan alia (adikku) setibanya bulan ramadhan (or earlier). Emmm ... biasanya alia la yang menang kerna ku agak malas orangnyer ... hahaha.
.
.
Anyhow ....
.
.
Cita2 ku :
.
1. Pinjam mesin jahit alia since right now, i do not have enough dana to purchase a new one.
2. Mula wat projek2 mega ku
.
.
... antaranya adalah ....
.
.
a) Nak cuba transform baju kaftan ku kepada baju kaftan yang nursing friendly ... ALIAAAA ..I need ur help bebehhhh ...
b) Nak siapkan projek ring sling yang kumulakan dengan norley masa pregnankan fawwaz dulu. sila lihat hasil yang telah siap yer - unfortunately, not mine but norley's ... hahaha
c) Nak wat nursing night gown ... nak tiru design nursing gown lovelycloset - sikit2 je tau ku tiru, bukan plagiat terang2an, mind u ... ehehehe ..
d) Nak wat day curtain ... as per abang YTC's special request ...
e) Nak cuba try test tengok transform tudung2ku kepada tudung berawning ...
f) Nak try jahit pouch pulak ...
.
.
--- oleh yang demikian ---
.
.
i) untuk perkara a, c, d dan f - ku perlu pergi berbelanja ria mencari materials/ fabrik yang sesuwei ...
ii) untuk perkara e pula, ku perlu jejakkan kaki ke kedai alatan menjahit untuk mencarik calon2 awning yang sesuwei - ada yang mencadangkan pakai kain keras bergam untuk jahit kolar itu ... siapa ada pengalaman yang bole dikongsi??
iii) untuk perkara b pula, ku perlu mengorek2 dan mencarik2 kain yang telahpun selamat ku beli bersama norley dulu ... rasa hatiku, ada di dalam kotak yang masih blom berbuka lagi ... al maklum lah ... baru sebulan pindah rumah ...
iv)untuk perkara a, b, c, d, e dan f, ku memerlukan ....
.
.
.
.
.
.
WANG
(tunggu gaji masuk la nampak gayanya ...)
.
.
MESIN JAHIT
(maka oleh itu wahai dinda alia .... pinjamkan seketika mesih jahitmu itu padaku ...
bisakah????)
.
.
dan
.
.
.
MASA
( Adehhh .... hok ni payah sket la ni ... masa yang ada weekends jer la ... tapi biasanya weekends ni la anakanda2 berlumba2 nak spend time dengan ibu dan abah dierang kan)
.
.
Takper takper, will try my best ... akan ku usahakan juga .. walau pun progress slow macam siput ba alif ba ya ... hidup mesti terus ... better late than never, eh ...
Insya Allah, lambat laun akan tercapai jua semua cita2 ku ...
Amiin ..
.
.
p/s
Errr ... adakah kalian terasa panas secara tiba2 selepas membaca entry di atas?? ... Percakapan ku agak berapi jugak la kan ... hahaha... maaf ya ;p

Thursday, July 9, 2009

our FabMoM adventure ...

Salam ...

Today, believe it or not, i managed to drag Abang YTC to Fabmom Puchong ...
Until now, i still wonder how i managed to persuade him .. Kagum ku dibuatnya ...
Rasa macam menang loteri daa ...

The plan was to go there as early as possible as fabmom opens its doors at 10am, quicky grab a few nursing lingeries as well as nursing tops and then terus balik as we had other agendas on our to do list for today ...

Departed from home at 920 am ... Naik motor jer ..
Initially, planned on driving the car as i wanted to pump along the way...
But then, when abang wanted to start the engine, the only sound that came out was this funny cough ... Hik Hik Hik Hik Hik ...
Then all hell broke loose ...
ALARM KERETAKU BERBUNYI BAGAI NAK RAK ...
APAKAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHH????

AiYooo ... apakah yang telah merasuk ketaku ini??
Cuak dah nih ... Tapi ku lihat abang tenang jer ... Tiada langsung usaha untuk deactivate alarm kete ...Dalam hatiku sempat ku wonder - Is there something wrong with his ears ... can he not hear the irritating alarm??
He then very calmly opened the bonnet and played around with some ... errr ... thingy ... around the battery ...
After a few (loooooooooooooooong) seconds, finally .... PEACE ...
My abang turned to me and said - Bateri kong la yang ...
AiyarKsss!!! Battery conked out la pulak ...
Aisehhhhhhhhh ... Blom shopping lagi dah terbang RM RM RM RM RM ...
Takper laa, D U G A A N ...


Anyhow, we decided to go on with the plan to terjah Fabmom ...
Motor pun motor laaa ... ihiksSs .. Teringat zaman dolu2 naik motor berdua .. ;)
(Reminiscing mode : ON - [for 10secs jer k ;p])

The weather was hot hot hot ...
Perghh ... berpeluh ku dibuatnya ... Tapi shopping nyer pasal, ku sanggup ignore semua itu...
After a few wrong turns, Alhamdulillah sampai jua akhirnya ke FabMom Puchong ...
Dengan penuh semangat, ku telah terjahhhhhh masuk with abang YTC trailing behind me ..
Masuk2 jer, terasa nak gelak ...
Hahaha, hubby was the only thorn among the roses there ...
But i have to give it to him laa ... He was so composed and relaxed ...
Macam takde apa2 jer ... Siap bole belek sana belek sini lagi ...
Was so proud of the way he handled the potentially awkward situation ...
Soooo proud of u la abang syg ...

Remember i mentioned earlier??
That the plan was to buy a few nursing lingeries as well as nursing tops??
Ended up lugging 2 huge plastic bags full of wonderful goodies -
6 nursing bras (very the cheap woooo!!! RM10 each ...),
2 nursing tops, 1 nursing nite gown, 8 units of 25 x 7 oz JA breastmilk storage bags,
2 units of fridge locks, 2 pairs of pumpin' pal breast shields (1 utk Alia and 1 utk Norley)
and last but not least, 1 cute flowery khaki pouch (a steal at only RM30 i.e >50% of RRP!!!!!)

The journey back home was uneventful ...
Went to McD for lunch ...
Round round area rumah carik kedai servis kereta ...
Bila dah jumpa, beli bateri and mintak diorang pasangkan skali,
Bersiap pulak utk wat check up FOMEMA untuk helper...
Alang2 nak pergi klinik ... gi immunise skali si fawwaz - the long overdue 3rd month jab ..
Pergi ke rumah PIL ...
Titipkan anakanda2 di situ seketika while abah and ibu survey2 HP utk ibu bagi menggantikan HPku yang bermasalah (Will write more on this)
Then BALIK rumah....

.
.
.
.
Kalian semua ....
Sesungguhnya ku masih berada di awan kesembilan nih ... Hahahaha ...
Cukup puas hati laa ... lebih daripada itu ...
Rasa macam nak pergi lagi je FabMom ...
Adalah abang YTC akan mengizinkan???
Hmmm ...
Kita tunggu dan lihat yah
;p



Sekian pengembaraan kami untuk hari ini ...
Sungguh padat bukan ...
Bagaimana pula hari anda? ;p

Wednesday, July 8, 2009

Busy busy busy

Salam ...



Have been very busy lately ...



Here's my to do list for this week (secara random)



1. Finish off patients' booklets for my project and give a copy to Prof A (my co- supervisor)

- Complete flow chart

- Info re the correct way to collect 24 hour urine as well as UPCI



2. Work out logistics of project

-Liaise with the people in Makmal C to facilitate patient recruitment

-Meet up with the KJ, SN, PK and give a short talk to them so that they're aware of my study and can help out in pt recruitment.(Will need Prof A's help to achieve this)



3. Burn kak Min's thesis and case write up onto cd and give to Prof NA (aka Big Boss ) when she comes back from undergrad bengkel.

-Initially she wanted me to convert the files into pdf format before masuk dalam cd.

- Guess she changed her mind when she saw my expression - BLUR semacam je ... siap kerut2 dahi lagi ... hahaha ... Bila la aku ni nak jadi IT savvy ni .. Ayoooo ... even nak buat blog pun blom pandai lagi ... ihikss



4. Finish off case write up

- Ni kes haru gak ni. Alia, Jue and Kak Fizah have already submitted their first case to their respective supervisors and have received back their drafts for corrections ...

- Diriku pula, bagai dilanda kemalasan tahap dewa lepas masuk keja after 3 weeks of confinement ...(Psttt People ... Fawwaz dah 4 bulan dah sekarang ni ye ... Sekarang anda semua pasti dapat bayangkan tahap kemalasan saya itu kan ... Dah 3 bulan lebih saya hutang satu case write up dengan Dr H supervisorku itu ... hik hik hik)

- Untuk lebih menambahkan tahap stressku kan, kalau ikut jadual, sepatutnya dah nak kena submit case kedua dah ni ... uwaaaaaa

- WAKE UP DNNA!!!! DO NOT procrastinate !!! Go and finish up ur case write up laaaaa ... Isk isk isk ... Suka betul wat keja last2 minit ni laaa ...



5. Pi Unit Rekod

- Nak kena tengok sama ada file patient yang ku request utk case write up masih ada di situ ke idak ... Takut pt ada appointment jer ... Doa2 ada la file tu ... amiin ...



6. Kena fotostat more green biochemistry forms for my study ...



7. etc etc etc



Hehehe ... banyak kan bende nak kena wat ...

Sabar je la ...

Tu pun sebenarnye banyak bende2 yang kecik2 yang ku tak masukkan dalam list ..

Takpe DNNA ... easy does it ...

Take ur time ... Yang penting .... KERJASAMA !!!! Hehehe



Nak sambung ZZzzzzZZ ....

Alhamdulillah, managed to wake up and pump 5oz tonite for darling Fawwaz ... Will keep in freezer utk stok ... Puasa dah nak dekat ni ...



Salam

Thursday, July 2, 2009

A Journey Of A Thousand Miles Begins With A Single Step

Salam ...

The title says it all.

So, here goes my first step ...

Bismillahirrahmanirrahim ...

Blog Widget by LinkWithin