Para pembaca budiman

Monday, March 1, 2010

Entry Khas untuk Cikgu Intan yang Baik Hati

Salam,



Aku tak pernah tau kewujudan species tumbuhan bernama Lempoyang atau nama saintifiknya Zingiber zerumbet.




Aku baru tau perihal Lempoyang ni masa baca blog Cikgu Intan (yang baik hati) DI SINI


Bila tengok gambar tu, macam menarik je kan kan kan kan ...


Maka, aku pun cuba la gurau2 mengena Intan ...
Alhamdulillah, memang guraukanku terkena tepat pada sasaran ...*kenyit mata kat Intan*


Ini lah hasilnya ...



Heh heh heh heh heh ...*gelak jahat cukup puas hati la, lebih daripada itu*



Hari yang parcel tu sampai,
Pembantuku bilang sambil kerut-kerut dahi - Puan, ada kiriman ... Bila saya baca - Tulisannya Halia ... Lho, kok bisa??


Aku sengih jer laaa ...
Terus aku angkut parcel itu ke dalam dapur ...


Siapa yang paling excited dapat parcel?? Sudah semestinya anakanda2ku itu ... Buktinya ... Nahh, lihat aja foto-foto mereka di bawah ini -


Dengan penuh ketidaksabarannya, aku ngan budak2 kecik membukak parcel itu ...

Ni la isi kandungannya...




Memang rupa dia macam halia ... Bau dia pun ada ala-ala halia campur apa tu nama pokok yang kita letak dalam rendang tu, alahaiii... apa nama dia ek ... ahaaa, lengkuas ... (Thanks jue and kak fizah, kah kah kah)


Semalam, Alhamdulillah, aku berjaya jugak siapkan sambal lempoyang ni berdasarkan resepi yang diberi oleh intan dan bondanya ... (Toche bebehhh ...)
Untuk resepinya, sila refer kat blog Intan ye ...



Ni la ghupanya ...


Sungguh berbeza dengan gambo dalam blog Intan tu haaa ... Keh keh keh ...




Yang syiokkknya tu kan kawan-kawan, masa aku tgh nak rasa tu kan, aku dapat sms dari Intan tanya pasal sambal ni - sama ada aku dah wat ke blom ke ...



(Ko nihhhh ... ada 6th sense ye Intan ... macam tau-tau jer aku baru nak try test sambal lempoyang hasil air peluh tangan aku tu .. Ngeri kejap aku beb, kah kah kah).



Dan-dan tu jugak, aku terus rasa ...
Ngaaaap gitu ...
Lepas aku rasa, aku terus anto gambo sambal tu ke intan ... (Don't play2 wokeh, cikgu Intan cakap sambal aku tu nampak vogue ... kelesssssss gitu. Ahakssssss) ..



Anyhow, here's the verdict ...



Sambal lempoyang ni dia rasa dia kelat2 pahit gitu ...
Ada rasa halia + lengkuas la ..
So, korang bole bayangkan kot rasa dia ...
Memula aku makan tu, agak seprais la dengan rasa dia ...
Tapi lama-lama tu, aku dah bole terima dah ...
Laju je aku makan ngan nasi goreng
Pendek kata, it's an acquired taste la ...



(Intan, aku tak dapat nak kawenkan sambal tu ngan ulam-ulaman - Tak sempat beli beb, maka aku kawenkan je la dia ngan nasi goreng kaw kaw malatop aku, bole?? ... ahaks)



Intan cakap sesungguhnya lempoyang ni khasiatnya bole mengeluarkan angin ...
Sungguh sesuwei dimakan ole orang2 yang berangin satu badan macam mak ni ...
Memang sahhhhh la korang ...
Abeh mak makan sesuap jer lempoyang tu, terus badan mak mengeluarkan angin
Ekkkkkkkk gitu ... (Aipp, ni angin dari atas dan bukan angin dari bawah ye rakan-rakan ...)



Anyhow, di kesempatan ini, aku nak mengucapkan jutaan terima kasih kat Intan sekeluarga kerana sanggup susah payah mengorek isi lempoyang dan mengeposkan ke rumahku ... Thanks a million ... Orang Irish cakap - Go raibh maith agat .




Sekian, senyum sokmo ...
Wassalam


Image Hosted by ImageShack.us

P/s - Intan, aku ni tak gheti makan ikan bilis mentah, maka ikan2 bilis tu aku telah goreng dulu sikit baru aku tumbuk2 kasar and campurkan dalam resepi itu ... Mek, aci ka aku wat camtu?? Kah kah kah kah kah ...


P/p/s - Che abang ytcku yang encem sengih jer bila nampak isteri dia makan sambal ittew. Bila isterinya mengoffer, dia sengih2 jer ... Keh keh keh ... Dia ni rakan-rakan, memang tak baper adventurous sangat tang makan-makan ni ... Takpe bang, i still lap u ;p

6 Pendapat:

  • Sayang.Ibu
     

    wahahaahhaaaa babe... sungguh teruja mak baca n3 ko nih. ptt ler gambo sambal ko tu malatop, ko goreng dulu yer ikan bilisnya.. sure lagik best kan, ada rasa crunchy (?) dlm tu. Itu kira sambal lempoyang versi rajin tu.. :P Muahahhaaa... 6th sense?? ko x prasan ker ada kamera kat celah2 lempoyang tuh??? *GELAK JAHAT*
    bg aku, kalo dah gaul dgn nasik, mmg masyukkk lah rasanya, kalo ko taram begitu sahaja, errr.. kureng lah kottt.... Ermmm.. mak ayah aku pun kem salam blk kat ko... :)

  • DNNA
     

    Intan

    Keh keh keh ...
    Memang masyuuukkkkk beb ...
    Ada crunchy2 sket ... keh keh ..

    Walau bagaimanapun, aku yakin betul yang sambal aku ni takleh celen sambal ori yang ko ngan bonda ko masak ... Kalau aku turun JB, harus ko siapkan sambal lempoyang ori utk aku babe ... Kah kah kah kah kah ...

    Mek, pada pendapatan ko la kan, kalau aku tambah cili api ok tak??
    Biar lagi MALATOP rasa dia. Bole ka?? Aku ni suka mangan seng pedes - pedesss gitu ... keh keh keh ...

    Opis mate aku pun ada yang tertanya2 camana rasa lempoyang bila baca entry ni ... heh heh heh ...

    Punyalah hebat penangan lempoyang ni kan ... ;p

  • Sayang.Ibu
     

    beb.. blh sangatttt kalo nk tmbh cili api ker cili merah ker.. sbb arwah nenek aku dulu, kalo buat mmg letak cili, kasik malatop sket rasa dia... kalo ko dtg jhr, wajib singgah umah haku, nnt aku buatkan ko sambal ori.. tp kan ke ko x minat ikan bilis mentah nyah..ahaksss. beb, ko tanam lempoyang tu sok, blh bg kwn2 opis ko..:)

  • DNNA
     

    Intan

    Nyah, tq ...
    Nanti mak try letak itu cili ..

    Ko agak2 la kan,
    Baper lama rakan2 opis aku kena tunggu sebelum lempoyang yang aku tanam tu dapat mengeluarkan hasil dan dikomersilkan???

    Kah kah kah kah kah ...

  • ~: UmmiNor:~
     

    lawak ler baca entri pasal lempoyang nih hehehehe
    saya suka minum kopi yg ditambah lempoyang, pun kleuar angin jugakkkkkkkk!!!

  • DNNA
     

    UmmiNor

    Wahhh, sungguh terserlah ...
    Mak memang ketinggalan zaman nampaknya ... kah kah kah ...

    Kopi pun ada lempoyang ek??
    Dah la pahit kopi tu, mesti lagi pahit kan ...

    Tapi tu la, yang syoknya tadi baru baca kat blog Intan m-i-o tulis yang lempoyang bole hilangkan masalah kecacingan ... kira advantage untuk orang2 yang makan/minum la kan kan kan kan kaaannnnn ... ;)

Blog Widget by LinkWithin