Para pembaca budiman

Friday, September 18, 2009

Fawwaz makan apa tu?

(Entry ini telah selamat ku peram dalam lappy selama 3 minggu lebih ... Hahahaha .. Namun, ku nak share jugak pengalaman indah ini ...)


Salam,


Pada 25/08/2009 genap sudah umur Fawwaz 6 bulan ...
Sudah boleh ku hidangkan dengan makanan lazat nampaknya si kecilku itu ...
Namun, sesi itu ku sengaja tangguhkan sehingga the long weekend sebab ku nak supervise sendiri sambil train my helper ...

Question
Ku ada diberitahu yang kajian terkini mencadangkan kita memulakan pemberian makanan separa pejal bermulanya anak itu 6 bulan 10 hari.
Apparently, ada banyak kebaikannya ...
Tapi, ku tak pasti mana sumbernya ... Ni kira bukan evidence-based la ...
Ada sesapa yang pernah dengar benda yang sama?
Care to share??


Anyhow, tatkala Fawwaz berumur 6 bulan 4 hari, ku telah memulakan perjalanan baru bersama Fawwaz meneroka alam makanan separa pejal...

Alhamdulillah, perhentian pertama telah ku singgahi ...
6 bulan Fawwaz secara exclusive telah ku susui ...
Insya Allah akan ku teruskan perjalanan menuju persinggahan kedua pula i.e. fully breastfeeding him until he's 1 year old ...
Harapanku, agar ku bisa memberikan yang terbaik i.e. air susu ibu
utk Fawwaz sehingga dia 2 tahun, Insya Allah ... Amiin



Berbalik kepada soal makanan,
Secara tradisi, makanan pertama bayi adalah bubur nasi yang dikisar ...
Itulah juga makanan pertama Fawwaz yang telah saya sediakan ...
*
*
Dengan lafaz Bismillah, sesudu kecil bubur nasi saya suapkan ...
Alhamdulillah, dia menerimanya dengan begitu baik sekali (walaupun pada mulanya, dia wat muka pelik sambil kulum-kulum bubur itu di dalam mulutnya, hehehe)
*
*
Sesudah itu, kami tidak lagi memandang ke belakang ...
Macam-macam puri kami cuba siapkan untuknya ...
*
*
Untuk ibu-ibu yang mempunyai atau bakal mempunyai anak seusia Fawwaz, meh saya share sikit ilmu yang saya dapat dari buku ini - Panduan pemakanan anak sihat dan pintar (Karangkraf) - Koleksi Pa&Ma ...





Jadual di atas adalah contoh carta pemakanan anak ... Tak semestinya kita follow bulat-bulat. We can adjust it accordingly ...

*
*
Walaupun di jadual itu ada tertulis susu ibu/formula, saya sangat-sangat menyarankan agar kita memberi susu ibu sepenuhnya sehinggalah anak kita berusia 2 tahun.
*
*
SUSU IBU IS THE BEST !!!
*
*

Di bawah ni pulak contoh jadual pemakanan anak yang berusia 6 bulan.


Seterusnya, saya lampirkan pula contoh jadual pemakanan anak yang berusia 6-9 bulan.



So far, makanan yang dia suka adalah
1. Puri pear
2. Puri epal
3. Puri keledek
4. Bubur nasi biasa

Makanan yang kejap nak kejap tak nak adalah
1. Puri lobak merah

Yang dia dok sembur-sembur takmo telan adalah
1. Puri bayam
*
*
HaHaHaHaHa ...
*
*
Kecik-kecik lagi takmo makan sayur ... camner ni ...
Dina ngan Daus, Alhamdulillah - semua makan sayur ...
Takpe, Fawwaz, ibu takkan putus asa - lepas ni ibu try puri brokoli pulak ... hehehehe
*
*
Sekian, terima kasih ...

Image Hosted by ImageShack.us

1 Pendapat:

Blog Widget by LinkWithin