Para pembaca budiman

Monday, September 28, 2009

AWAS!!! HATI-HATI MAKAN DI BULAN SYAWAL NI

Salam semua ...

Best raya tahun ni??
Kami beraya sakan ... hehehe ...
Bukan setakat beraya sakan, bahkan kami telahpun makan dengan sakannya ...
Akibatnya, hari ni ku tidak dapat menghadirkan diri ke opis (i.e. MC daaa)

Sebabnye?
Acute gastroenteritis ...
Atau nama glamernya dalam dunia perubatan - AGE (Sebut Eh-Ji-Ee dan bukannya Age ye, hihihi)
AGE ni adalah penyakit yang biasa datang especially bila musim-musim open house ni ...

Puncanya?
Makan tak ingat dunia masa beraya ...Hahahahaha
Takde la ... sebenarnya banyak bende yg boleh menyebabkan AGE ni - virus, bakteria, toksin etc etc etc la ...
Aku tak blame sesape pun ...
SH*T happens kan kan kan ... Hahaha
C'est la vie ...
Kadang-kadang, ye lah, makanan dah terdedah lama kan, mungkin ada lalat etc etc yang sempat singgah tumpang jamah sekali kan ... kita manalah nak sedar.
Yang kita ni pulak, bila dah lapar sangat tu, and bila tengok pelbagai jenis makanan terhidang di hadapan mata, memang kompom la kita nak rasa semuanya kan.
Biasa la tu ... Kita hanya manusia biasa ...

Tanda-tanda AGE
Biasanya sakit perut, cirit birit (diarrhoea)dan muntah-muntah (vomiting).
Aku semalam before tidur dah selamat dah muntah2. Sakit tekakku.
Teringat kembali zaman2 pregnant masa 1st trimester dulu ...
Pastu, pagi ni diarrhoea pulak ...
Hasilnya??
Lemah badanku wooo ..

Ubatnya?
Yang paling penting - Banyakkan minum air ye untuk replace balik cairan badan yang telahpun hilang ...
Nak lebih enak?? Minum 100 plus / revive / minuman isotonik lain (sebaiknya buang gasnya dulu)
Jika anda ke klinik, biasanya, GP akan bagi ORS (oral rehydration salt) ataupun antispasmodic (Contohnya Lomotil)

Bilalah nak baik ni gamaknya?(Baca:Penat dah mak melawat toilet hari ni)
Biasanya penyakit ini akan hilang dengan sendirinya dalam masa beberapa hari(selepas beberapa sesi 'melawat' toilet, hihihi)
Tapikan, kadang2 amik masa lama juga. Bila cirit birit tu berpanjangan (especially in children), jangan wat dek je ok, sila jumpa doktor anda.
Kenapa???
Tu mungkin adalah penyakit lain yang 'menyamar' jadi AGE. Contohnya - appendicitis.
Maka, saya ulangi, sila jumpa doktor anda.



Setakat ni, Alhamdulillah, dah makin baik ...
Harapnya esok bole la masuk keja ...
Melambok keje nak kena disiapkan ...

Dan rasanya,
Lepas ni di opis,
Melambok gak jamuan hari raya ...

Oleh yang demikian,
Sila perati apa yang anda makan wokeh ...

Satu lagi, makan sila berpada - pada ...
Jangan pulak, dah elok2 turun 6 kg setelah sebulan berpuasa, bila kita timbang balik lepas 7 syawal, dah naik 7 kg ...
Tak ke haru tu ...
Sapa nak jawab??

Salam


Image Hosted by ImageShack.us
p/s - Eh eh eh, korang sekalian, jangan la pulak lepas baca entry ni terus takmo jemput mak ke open house korang ... kecik tapak tangan, nyiru mak tadahkan tawwwww ... Hahahahahahahah

2 Pendapat:

  • scudmami
     

    ehhh betul ko bukan muntah2 pening2 sebab lain?? hahahahahha (mode: gelak besar)

    pape pon, get well soon ehh... hope to see u tomoro..

    jemput gi rumah?? Rumah aku sentiasa mengalu-alukan sesiapa yang nak mai... bagitau je... cuma tarak open house this year, acik tak larat...
    tp insyaAllah kalu bagitau nak dtg, leh la aku pi kedai tapau pape yang patut keh keh keh

  • DNNA
     

    mwahahahahaha *gelak beso gak*

    mana ada apa2 wehh ...
    ko ni laaaa ...

    set, nanti aku datang dgn bala tenteraku ...

Blog Widget by LinkWithin